Laserontharing

Therapie

Laseren van overbeharing

Ongewenste haargroei is een veelvoorkomend probleem die gelukkig goed te behandelen is met de laserontharing methode. De haren kunnen over het hele lichaam en gelaat voorkomen. Het kan zijn dat haargroei op een locatie normaal is, maar wel ongewenst. Zoals onder de oksels en de bikinilijn bij vrouwen of rug en borst bij mannen. Er kan ook een onderliggende oorzaak zijn, zoals een hormonaal probleem of erfelijke aanleg, waardoor bijvoorbeeld haargroei kan ontstaan in het gelaat bij vrouwen.

Lasertherapie is een geschikte oplossing om haargroei te reduceren. Tijdens de behandeling wordt de laser gericht op het gebied dat onthaart gaat worden. De energie van de laser wordt geabsorbeerd door het pigment van de haren. De haren geven de energie (warmte) af aan het haarzakje en deze wordt daardoor vernietigd. Het haarzakje kan geen nieuwe haar meer ontwikkelen. De meeste mensen hebben vijf tot acht behandelingen nodig om alle haarzakjes in de juiste fase (groeifase) aan te pakken. Het aantal behandelingen is afhankelijk van het gebied, de soort laser die gebruikt wordt en de kleur en dikte van de haren. De laserspecialist zal een specifiek behandelingsprogramma opstellen naargelang uw haartype en huidskleur.   

Ontharen met de laser is een definitieve manier om ongewenste haargroei te reduceren, echter, het is niet geschikt voor haren met minder pigment, zoals grijze, rode en blonde haren. Wanneer het pigment ontbreekt wordt de laserenergie niet geabsorbeerd en kan de haar niet behandeld worden. Het laser- of lichtapparaat werkt met pulsen of flitsen. Per puls of flits wordt energie in de huid geschoten. Deze energie verwarmd en vernietigd de kiemcellen (dit zijn de cellen van waaruit haren groeien). In onze klinieken hebben wij 2 verschillende lasers tot onze beschikking voor ontharen; een Alexandrite laser en een YAG laser. De Alexandrite laser is geschikt voor een lichte, blanke huid. De YAG laser is geschikt voor donkere huidtypes. Wij kunnen dus iedereen behandelen met gepigmenteerde haargroei, van een lichte huid tot een donkere huid.

Verschijnselen
Hirsutisme is een vorm van overbeharing bij vrouwen, waarbij het beharingspatroon typisch mannelijk is. Er groeien donkere, stugge haren in het snor- en (bakke)baardgebied en er zijn dikke en donkere haren aan de ledematen of romp. Hirsutisme is meestal erfelijk bepaald. De ernst van de overbeharing kan variëren. De haargroei hoeft niet op alle plaatsen tegelijkertijd voor te komen.

Diagnose
Er wordt gekeken op welke delen van het lichaam sprake is van overmatige haargroei en of het donshaar betreft of stugge haren. De ernst van de haargroei op de diverse plaatsen van het lichaam kan worden uitgedrukt in een score. Bij verdenking van een hormonale oorzaak wordt de patiënt doorverwezen naar de gynaecoloog.

Behandelmogelijkheden
De behandeling van de overbeharing bij Hirsutisme bestaat uit een aantal laser- of flitslampbehandelingen. Behandeling met een anticonceptiepil heeft tevens vaak een gunstig effect bij Hirsutisme en kan bovendien de menstruatiecyclus reguleren.

Hormonen 
Er zijn ook vrouwen waarbij het testosterongehalte niet is verhoogd, maar waarbij de haarfollikels extra gevoelig zijn voor testosteron. Vaak zijn haren dikker en stugger wanneer zij worden beïnvloed door hormonen. Bij mannen en vrouwen heeft testosteron invloed op de haargroei. Testosteron wordt zowel bij mannen als bij vrouwen geproduceerd. Over het algemeen is het lastiger om ongewenste haargroei als gevolg van hormonen te behandelen. In de praktijk zie je dan ook dat er meer dan het gemiddelde aanbevolen behandelingen nodig is om tot een aanvaardbare reductie te komen van de ongewenste haren.

Ontstekingen als gevolg van haargroei
Wanneer het haarzakje en het gebied rondom het haarzakje ontstoken is, ontstaan er op de huid kleine rode bultjes. Deze kunnen als pijnlijk worden ervaren. Het gebied in de omgeving van de rode bultjes kunnen ook rood en aangedaan zijn. Ontsteking van een haarzakje kan zich ook verder uitbreiden. Hierbij worden vaak grote, rode en pijnlijke bulten waargenomen.

Aandoeningen die ontstaan als gevolg van een ontsteking van het haarzakje zijn sinus pilonidalis, folliculitis en hydradenitis supperativa. Bij folliculitis zijn kleine rode bultjes op huid zichtbaar als gevolg van een ontsteking van het bovenste deel van de haarfollikel. Hierbij zien we ook vaak dat de haren ingegroeid zijn in de huid. Locaties waar folliculitis vaak voorkomt is de baardstreek bij mannen en de benen bij vrouwen. De haarzakjes kunnen met laserbehandelingen worden vernietigd en kunnen daardoor niet opnieuw gaan ontsteken. De rode bultjes zullen daarmee ook verdwijnen.

Hydradenitis supperativa
Deze aandoening wordt veelal gezien in de liezen en de oksels. Zowel de haarzakjes als de talgklieren kunnen gaan ontsteken. Dit kan zeer grote bulten veroorzaken die erg pijnlijk en ontsierend zijn. In ernstige gevallen moet de arts de ontstekingen chirurgisch verwijderen waarbij uiteindelijke vaak littekens overblijven. Door middel van laserbehandelingen kunnen de haarzakjes worden vernietigd en worden nieuwe ontstekingen voorkomen. De kans op een recidief wordt daardoor aanzienlijk minder.

Sinus pilonidalis
Deze aandoening komt met name voor bij mannen. Er ontstaat een haarcyste onder de huid rondom of in de bilnaad. Er groeien vaak meerdere haren in de cyste en kan makkelijk gaan ontsteken. Daardoor ontstaat een grote fistel in het gebied. Vaak is de aandoening pijnlijk en veelal moet de fistel chirurgisch worden verwijderd met alle gevolgen van dien. Regelmatig worden recidieven gezien. Om een recidief te minimaliseren wordt geadviseerd de haargroei in het gebied definitief te laten verwijderen door middel van lasertherapie.

Haargroei verwijderen bij geslachtsverandering
In Nederland zijn er op een aantal plaatsen genderteams werkzaam. Zij helpen mensen die een geslachtsverandering willen ondergaan. Er gaan een aantal stappen aan vooraf voordat een werkelijke operatie plaatsvindt. Zo moeten onder anderen de haren op bepaalde lichaamsdelen worden verwijderd. Wij begeleiden de transgenders die van man naar vrouw gaan. De mannelijke beharingspatroon is dan niet meer wenselijk. Een tijd vooraf aan de operatie starten wij met de lasertherapie. De behandelingen worden vergoed vanuit het basispakket.

Voor- en nazorg
De haren mogen, afhankelijk van het gebied, twee tot vier weken voor de eerste behandeling en tussen de behandeling door niet worden geharst, geëpileerd of geblondeerd. Eventueel knippen of scheren van de haren is wel mogelijk. De huid mag tijdens de behandeling niet zongebruind zijn. Wij adviseren vier tot zes weken voor de behandeling zon en zonnebank te vermijden en dagelijks een hoge factor zonbescherming te gebruiken. Ook tussen de behandelingen door moet blootstelling aan de zon zoveel mogelijk worden vermeden. 

Verzekerde zorg
Haargroei in het gelaat bij vrouwen wordt vergoed door de zorgverzekering vanuit het aanvullende pakket. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. Neem contact op met je zorgverzekeraar om na te gaan of je recht hebt op vergoeding bij laserontharing.

Behandelgebieden
Elk lichaamsdeel kan behandeld worden door middel van lasertherapie zolang de haren gepigmenteerd zijn. De kosten per gebied kun je hier vinden. Staat het gebied dat je wilt laten ontharen er niet tussen? Neem dan telefonisch contact op via Laserkliniek Maastricht 043-4503445 of info@laserkliniekmaastricht.com 

Aantal behandelingen
Gemiddeld zijn er 6-8 behandelingen nodig in kuurverband.

Interval
Voor het gelaat 4-6 weken. Voor het lichaam 6-8 weken.

Vergoeding
Indien u aanvullend verzekerd bent wordt ontharing door middel van elektrische epilatie en/of lasertherapie meestal gedeeltelijk of geheel vergoed. Dit is afhankelijk van de zorgverzekering die u heeft afgesloten, met name de aanvullende verzekering. Voor de zekerheid verwijzen wij u naar uw verzekeringspolis.

Laser in de praktijk

praktijkvoorbeelden